De afgelopen jaren hebben de technologische ontwikkelingen grote stappen gemaakt. Waar we in de jaren 80 nog massaal aan het gas gingen om te verwarmen is de nieuwe tijdperk aangebroken met duurzamere oplossingen zoals warmtepompen. De nieuwe duurzamere systemen zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee! Bij verduurzaming en energiebesparing hoort uiteraard wel een investering, maar deze levert u vaak een goed rendement.
Verwarmingssystemen
Het verwarmingssysteem is over het algemeen te onderscheiden in twee delen, de warmteopwekker en het warmteafgiftesysteem. De warmteopwekker is in de meeste gevallen de cv-ketel en het warmteafgiftesysteem zijn vaak radiatoren of vloerverwarming. Daarbij is de cv-ketel meestal ook gecombineerd met warmwater (combi-ketel). Warmteafgiftesysteem zoals traditionele radiatoren zijn vaak uitgelegd voor hogere watertemperatuur (aanvoertemperatuur) van +/- 75 graden, waarbij vloerverwarming met een lage temperatuur van +/- 40 graden word gevoed. Een verwarmingssysteem is uitgelegd op de warmtebehoefte van de ruimtes en het warmteverlies van het gebouw door muren, daken en vloeren.
Isoleren = Besparen
Door regelgeving zijn sinds de jaren 90 de gebouwen beter geïsoleerd, hierdoor verliezen deze minder energie en is ook de afgiftehoeveelheid van het verwamingsysteem afgenomen. Door het lagere energieverlies is het energieverbruik (gasverbruik) ook sterk gedaald bij gebouwen. Bij gebouwen van voor de jaren 90 kan het na-isoleren van muren, daken of vloeren en het vervangen van enkel glas naar dubbel glas een dergelijke energiebesparing opleveren.
Isoleren = Ventileren
Hoe beter uw woning geïsoleerd is, hoe minder luchtverversing er plaats vind via traditionele natuurlijke ventilatie via kieren in oude woningen. Hiervoor is er in nieuwere woningen een ventilatiesysteem aanwezig die voor luchtverversing zorgen. Luchtverversing is er voornamelijk om een gezond vocht- en CO2-percentage te hebben in een gebouw. Dit is van uiterst belang voor uw eigen gezondheid en de gezondheid van uw medegebruikers van een gebouw. Kijk ook even op onze pagina Ventilatie.
CV-ketel
De moderne HR-ketel is in woningen de meest gebruikte warmteopwekker voor verwarming en warmwater. In de loop der jaren is het rendement zeer hoog opgelopen tot wel 96%. In veel gevallen is de cv-ketel nog een prima keuze voor de verwarming en warmwaterbereiding in uw woning. HR-ketels zijn tegenwoordig voorbereid op eventuele wijzigingen in de gas samenstelling of combinatie met een bivalente- of hybridewarmtepomp. Bent u opzoek naar een nieuwe cv-/combiketel? Vraag dan een offerte aan!
Benieuwd of uw woning geschikt is voor een warmtepomp? Lees er meer over op de pagina Warmtepomp.
Warmtepompen en alternatieven
Bent u benieuwd naar een goed alternatief voor verwarmen op gas? Ga naar de onze pagina Warmtepomp.
Renoveren zonder warmtepomp? Ben voorbereid!
Bent u van plan uw woning te verbouwen en wilt u daarbij voorbereid zijn op de toekomst? Kijk dan even op onze pagina Warmtepomp.